rumah kecil ada kelambu a.k.a omah cilik eneng kelombu...BURUK.....  

Friday, March 6, 2009



tetiba terpanggil untuk membuat sedikit review mengenai filem pendek arahan Wak Dol juga merupakan salah seorang kawan aku, n aku juga sebenarnya terlibat secara tidak langsung dlm produksi filem pendek ini sebagai production manager.
ok berbalik kepada review yang aku nk buat ni....sebenarnya aku terpanggil oleh disebabkan munculnyer qoute mengatakan "saya lihat filem rumah kecil ada kelambu satu buah filem yang buruk"....alamak dan apabila saja mendengar qoute tu aku pun terus tanya kepada individu tersebut.." kenapa ....kata cerita itu buruk?"...then individu tu pun berkata....
"cerita filem tu dah cantik dah, setting pun dah cantik dah tp....sebenarnya akan lebih cantik jika cerita itu dilihat dari segi sudut pandangan anaknya...." dan maksud individu tersebut adalah cerita itu akan nampak lebih menarik jika sudut pandangan anaknya diberikan perhatian....lebih menarik jika sewaktu perbualan ayah dan mak itu hanya dibuat sebagai VO dan Video lebih tertumpu kepada anak yang sedang mendengar perbualan kedua orang tuanya. banyakkan tumpuan kepada xpresi wajah si anak. maka jelas bahawa cerita ini lahir daripada Point Of View si anak.
aku juga sedikit bersetuju dengan krikitan Dr ini. mungkin cerita ini lebih jelas dan menarik.
apa pun kepada pengarah ini, mungkin pengarah mempunyai ideologi dirinya sendiri bg menyampaikan cerita yang ingin disampaikan.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


5 comments: to “ rumah kecil ada kelambu a.k.a omah cilik eneng kelombu...BURUK.....

  • kaffeestube : wenig zucker
    March 8, 2009 at 4:40 AM  

    ku tau sapa yg bagi statement tu.
    heh

    byxura.

  • julie
    March 8, 2009 at 10:10 PM  

    hahaha iye iye....kerana kau pun berada di tempat kejadian.....heheheh

  • semut kecil
    March 11, 2009 at 7:13 PM  

    Dijemput hadir ke majlis Retrospektif Sutradara Indonesia; RIRI RIZA yang terkenal dengan filem Laskar Pelangi, Gie, Eliana Eliana etc anjuran Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik, UiTM.

    Di Pawagam Mini P.Ramlee pada 14 & 15 Mac 2009 (Sabtu & Ahad) dari jam 10 pagi hingga 6.30petang.

    Antara acara adalah tayangan 3 buah filem beliau, sessi apresiasi dan bengkel untuk pelajar perfileman.

    Jadual acara boleh dirujuk di skrinfilem.blogspot.com

    Jadi, moh le ke sana... =) datang, jangan tak datang... =)

    Mintak tolong hebahkan sekali pada keluarga, saudara mara, ibu bapa, anak anak, kawan2 etc... =)

  • Pekin
    March 24, 2009 at 1:45 PM  

    takpe..nama pun shortfilm...meninggalkan ketidakpuasan kepada penonton adalah kejayaan dalam berkarya...hidup industi film malaysia...pada wak dol...penyampaian short kau ada yg tersurat...

  • julie
    March 25, 2009 at 12:24 AM  

    erm betul tu dan tidak semua orang berfikiran sama dengan kita dan tidak semua orang kita dapat puaskan.